Zakaj izbrati zimska platišča?

Platišče BBS
Alu platišča

Hitro se bliža datum, ko je po zakonu potrebno avtomobil opremiti z zimskimi pnevmatikami ali pa v prtljažnik pospraviti verige (15. november). Zato se v tem času marsikdo odloča o nakupu novih platišč za zimske pnevmatike, da bi si prihranil mučne vsakoletne menjave in čakanje v vrsti pred vulkanizerjem.

Nekoč so aluminijska platišča veljala za drag in cenjen kos dodatne opreme avtomobila. Danes, z uporabo sodobnih tehnologij, so lahka platišča po večini že del serijske opreme pri nakupu novega vozila. Številni se odločajo tudi za dodatni komplet lahkih platišč, na katere nadenejo zimske pnevmatike, tudi iz razloga navedenega iz začetka članka. Investicija v dodatni komplet platišč ne velja več za nikakršen luksuz, pač pa za smotrni in ekonomsko upravičen nakup pri odločitvi, da boste imeli vozil v lasti vsaj štiri leta. Tudi v primerjavi s kovinskimi platišči, saj aluminijska platišča niso podvržena rji in skrbijo za boljši izgled vozila. Dvakrat letni obisk pri vulkanizerju prinaša strošek, ki nikakor ni zanemarljiv, saj je znaša toliko nakup povprečnega platišča. Torej, v štirih letih je lahko investicija poplačana, pa tudi pri prodaji rabljenega vozila, bo novi kupec verjetno zanje dodal kakšen evro.

Platišče Anzio
Enobarvno platišče je primerno za zimsko in letno uporabo

Ob nakupu lahkih platišč za zimo, je potrebno vedeti, da vsa tudi niso najbolj primerna za najhladnejši letni čas. Pri spletnem trgovcu 4kolesa.si razlagajo, da so na zimske razmere, predvsem pa na agresivno sol, veliko bolj odporna platišča z večslojnim lakiranjem. A pri tem bistvene vloge ne igra cena. In če ste ob iskanju platišč v dvomih, ali je izbrano platišče primerno za zimo, se pozanimajte pri prodajalcu ali strokovnjaku, ki vam bo znal svetovati.

In še primerjava s kovinskimi platišči. Za nakup jeklenega platišča velikosti 16 palcev bo potrebno odšteti okoli 50 evrov ali tudi več. To je dobrih 10 evrov manj, kot za alu platišče. Če k temu dodamo še okrasni pokrov za pet evrov, je razlika za komplet štirih platišč le še 20 evrov ali celo manj. In ob prodaji vozila, jekleno platišče pri novemu lastniku ne bo imelo nobene dodane vrednosti.

platišče monaco